Podpořili jsme soutěž Plynař roku 2023, která byla určena žákům středních škol a její finále proběhlo 2. března na brněnském výstavišti během Stavebního veletrhu. Organizovala ji Střední škola stavebních řemesel Brno-Bosonohy a generálním partnerem soutěže se stala společnost GasNet.

Cílem bylo ocenit nejtalentovanější žáky a přispět ke zviditelnění učňovského školství. Naše společnost dodala pro soutěž zdarma elektrotvarovky FRIALEN – konkrétně navrtávací odbočkové T-kusy DAA, elektrospojky, elektroredukce a elektrokolena.

Dvoučlenné týmy žáků měly za úkol simulovat vysazení domovní přípojky z polyetylenového plynovodního řadu pomocí navrtávacího odbočkového T-kusu. Následně pokračovat PE potrubím přes přechodové závitové tvarovky k hlavnímu uzávěru, dále měděným potrubím s lisovanými spojkami do plynoměru a závěrečným úkolem bylo připojení plynového kotle. Posuzovala se nejen rychlost a zručnost žáků, ale především kvalita provedené práce a výsledná podoba sestavy oproti zadávacímu projektu.

O titul se ucházelo pět středních škol a vítězem se stal tým Střední školy stavebních řemesel Brno-Bosonohy. Gratulujeme vítězi!

Jak to na Plynaři roku vypadalo se můžete podívat na videu generálního partnera soutěže - společnosti GasNet.

Video ze soutěže 

Video natočila společnost GasNet

Elektrotvarovky FRIALEN

Pomocí elektrotvarovek FRIALEN® lze svařovat potrubí z PE-LD, PE 50, PE 63, PE 80, PE 100 a PE-Xa. Široký sortiment elektrotvarovek FRIALEN se standardně vyrábí v dimenzích od d 20 do d 800 mm a je určen ke svařování potrubí SDR 17,6 až SDR 7,4. Elektrotvarovky FRIALEN® pracují na principu odkryté topné spirály. Tím je zajištěn rovnoměrný přenos tepla z topné spirály současně na tvarovku i na trubku a výsledkem je optimální homogenní spojení materiálů trubky a tvarovky. Současným ohřevem trubky i tvarovky vzniká symetrické množství taveniny na trubce i na tvarovce a pouze díky optimálnímu spojení (difuzi) obou tavenin tak lze docílit nejkvalitnějšího a nejpevnějšího spojení.

Kontakt